Систем за следење на температурата и влажноста на храната - Безбедност на храната

Систем за следење на температурата и влажноста на храната - Безбедност на храната

Систем за следење на температурата и влажноста на храната

 

Систем за следење на температурата и влажноста на храната

Температурата и влажноста на прехранбените производи играат клучна улога во нивниот квалитет, безбедност и рок на траење.Отстапувањата од препорачаните опсези на температура и влажност може да резултираат со раст на штетни бактерии, расипување, па дури и болести предизвикани од храна.За да ги ублажат овие ризици, прехранбените компании се свртуваат кон системите за следење на температурата и влажноста за да се осигураат дека нивните производи остануваат во препорачаните опсези низ синџирот на снабдување.

 

Важноста на следењето на температурата и влажноста во прехранбената индустрија

Прехранбените производи се многу чувствителни на температура и влажност, па дури и мали отстапувања од препорачаните опсези може да имаат сериозни последици.На пример, високите температури може да предизвикаат расипување или распаѓање на храната, додека ниските температури може да резултираат со изгореници од замрзнувачот или други видови оштетувања.Слично на тоа, високата влажност може да предизвика мувлосање на храната, додека ниската влажност може да предизвика сушење на храната и губење на вкусот.

Системите за следење на температурата и влажноста им овозможуваат на прехранбените компании да ја следат температурата и влажноста на нивните производи низ синџирот на снабдување, од складирање до транспорт до малопродажба.Со користење на овие системи, прехранбените компании можат да се погрижат нивните производи да останат во препорачаните граници и на крајот да им обезбедат на потрошувачите безбедни и висококвалитетни прехранбени производи.

 

Како функционираат системите за следење на температурата и влажноста

Системите за следење на температурата и влажноста користат сензори за следење на температурата и влажноста на прехранбените производи.Овие сензори можат да се интегрираат во различни видови опрема, вклучувајќи фрижидери, замрзнувачи и транспортни контејнери.Податоците од овие сензори потоа се пренесуваат до централниот систем за следење, каде што може да се анализираат и искористат за донесување одлуки во реално време за управувањето со прехранбените производи.

Системите за следење на температурата и влажноста може да се конфигурираат да обезбедуваат предупредувања кога температурата или влажноста на прехранбениот производ отстапуваат од препорачаниот опсег.Ова им овозможува на прехранбените компании брзо да преземат корективни мерки, ублажувајќи го ризикот од губење на производот и обезбедувајќи ја безбедноста и квалитетот на производите.

 

Придобивките од системите за следење на температурата и влажноста

Системите за следење на температурата и влажноста нудат неколку придобивки за прехранбените компании, вклучувајќи:

 

Подобрен квалитет на производот

Со обезбедување дека прехранбените производи остануваат во препорачаните опсези на температура и влажност, системите за следење на температурата и влажноста помагаат да се одржи нивниот квалитет и свежина.Ова може да доведе до зголемено задоволство на клиентите и подобра репутација за прехранбената компанија.

 

Зголемена безбедност

Системите за следење на температурата и влажноста може да помогнат да се спречи растот на штетни бактерии и патогени во прехранбените производи, намалувајќи го ризикот од болести предизвикани од храна и други здравствени опасности.

 

Зголемена ефикасност

Со обезбедување на податоци во реално време за температурата и влажноста на прехранбените производи, системите за следење на температурата и влажноста може да им помогнат на прехранбените компании да ги оптимизираат практиките за управување со синџирот на снабдување, намалувајќи го отпадот и зголемувајќи ја ефикасноста.

 

 

Примени на системи за следење на температура и влажност

Системите за следење на температурата и влажноста може да се користат во различни примени во прехранбената индустрија.Некои вообичаени апликации вклучуваат:

1. Ладење и замрзнување

Системите за следење на температурата и влажноста може да се користат за следење на температурата и влажноста на фрижидерите и замрзнувачите, осигурувајќи дека прехранбените производи складирани во нив остануваат во препорачаните граници.

2. Транспорт

Системите за следење на температурата и влажноста може да се користат за следење на температурата и влажноста на прехранбените производи за време на транспортот, осигурувајќи дека тие остануваат во препорачаните граници и не се подложени на екстремни флуктуации на температурата или влажноста.

3. Обработка

Системите за следење на температурата и влажноста може да се користат за следење на температурата и влажноста на прехранбените производи за време на обработката, осигурувајќи дека тие не се изложени на услови кои би можеле да ја загрозат нивната безбедност или квалитет.

 

Избор на вистинскиот систем за следење на температурата и влажноста

При изборот на систем за следење на температурата и влажноста, важно е да се земат предвид факторите како што се точноста, сигурноста и леснотијата на користење.Индустриските сензори за температура и влажност често се претпочитаат за апликации во прехранбената индустрија, бидејќи тие се дизајнирани да издржат сурови еколошки услови и да обезбедат точни и сигурни мерења.

Исто така, важно е да се земат предвид специфичните потреби на компанијата за храна при изборот на систем за следење на температурата и влажноста.На пример, компанија која е специјализирана за замрзната храна може да бара систем кој е оптимизиран за употреба во замрзнувачи, додека компанија специјализирана за свежи производи може да бара систем кој е оптимизиран за употреба во фрижидери.

 

Ресторани, барови, компании за производство на храна и угостителство ширум светот се одговорни за извршување на постојано проширувачка листа на барања за следење на ладењето од огромен број владини агенции.Сепак, многумина се борат да ја одржат усогласеноста поради неоткриени дефекти во ладењето, што резултира со скапи последици.

Следење на температурата на складирање на хранае од витално значење за свежината на храната.Многу објекти рачно ги следат системите за ладење, но невозможно е рачно да се следи опремата 24 часа на ден.Дури и периодичното следење е тешко да се одржи.Тоа е скапо, трудоинтензивно, отчитувањата можеби не се точни, а напорите за следење се дуплирани со цел да се исполнат преклопувачките регулаторни барања.Како резултат на тоа, страда оперативната ефикасност, што го зголемува ризикот од неусогласеност.

 храна-3081324_1920-1

HENGKO нуди комплетенбезжичен раствор за следење на влажноста на температуратаза индустријата за прехранбени услуги.Без разлика дали сте училишна област, ресторан, фабрика за преработка или управувате со кој било друг бизнис поврзан со храна, ние нудиме целосно автоматизирано решение за целокупното претпријатие кое го олеснува следењето на целата работа на вашата услуга за храна и ја намалува загубата на залихи.

Освен што им помага на менаџерите да ја следат температурата и влажноста на магацинот за храна во 24 часа, нашитеонлајн систем за следење на температурата и влажноста во складиштето на хранаисто така може да обезбеди безбедност на храната и исплатливост.Управувањето со дигиталните системи ќе биде развојниот тренд во иднина.

 

Заклучок

Системите за следење на температурата и влажноста се суштинска алатка за обезбедување на безбедноста и квалитетот на прехранбените производи низ синџирот на снабдување.Со користење на овие системи, прехранбените компании можат да ја следат температурата и влажноста на нивните производи во реално време и брзо да преземат корективни мерки доколку е потребно.Ова помага да се осигура дека на потрошувачите им се обезбедуваат безбедни и висококвалитетни прехранбени производи.

Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за системите за следење на температурата и влажноста во прехранбената индустрија, контактирајте не денес.Нашиот тим од експерти може да ви помогне да го изберете вистинскиот систем за вашите специфични потреби и да се погрижите вашите прехранбени производи да останат во препорачаните опсег на температура и влажност низ синџирот на снабдување.

 

Инвестирајте во безбедноста и квалитетот на вашите прехранбени производи со систем за следење на температурата и влажноста.

Контактирајте не денес за да дознаете повеќе за нашите приспособени решенија за апликации за ладење, транспорт и обработка.

 

 

https://www.hengko.com/

 

 


Време на објавување: 30 јули 2021 година