5 совети за кои треба да се грижите за следење на температурата и влажноста кога правите сирење

5 совети за кои треба да се грижите за следење на температурата и влажноста кога правите сирење

Мониторинг на температура и влажност за правење сирење

 

Што треба да се грижи при правењето сирење?

Процесот на правење сирење бара бактериска култура и употреба на ензими и стабилизатори.Ова е процес од повеќе чекори.Сирењето се чува на ладно и суво место и бара контролирана температура и влажност.Ензимите предизвикуваат промени во протеините и мастите во сирењето за да дадат карактеристичен вкус, арома, текстура, итн. вкус и текстура.Губењето на вода од површината на тврдото сирење може да предизвика пукнатините на сирењето.

 

奶酪

I. ВлажностCконтрола:

Прецизната контрола на влажноста е важна не само за да се постигнат посакуваните карактеристики во однос на вкусот, текстурата и изгледот, туку и да се минимизираат трошоците за енергија и да се зголеми профитот.Ако сирењето е претерано суво, потрошувачката на енергија се зголемува и производството се намалува, профитот ќе се намали.

HENGKO-Humidity-integrated-probe-DSC_4758

2. СкладирањеTвреме иCусловиVари одCheeseTда:

① Чеда сирење:температура 4-8°C, RH% < 80%, време на созревање 2-24 месеци.

② Ементален:температура 8-12°C,релативна влажност85-90%, зрее 3-4 недели, потоа зголемете ја температурата на 22-25°C за 6-7 недели, одржувајте го истото ниво на влажност, а потоа спуштете ја температурата на 8-12°C уште неколку месеци. .

③ Бри и Камембер:температура 12-15°C, RH% 90-94%, време на созревање 9-30.

④ Небесно сино сирење:температура 8-12°C, RH% 85-95%, време на зреење од недели до месеци.

 

Време на складирање и услови на сирење

 

Историски гледано, пештерите се користеле како идеални средини за стареење и складирање на сирење, и сè уште се користат денес, но повеќето места за складирање сега се вештачки структури кои користат сензори за контрола на климата, вклучувајќи добро проветрени полици, навлажнувачи исензори за температура и влажности системи за контрола.

Полиците за стареење храна (сирење) користат полипропиленска мрежа што може да се натрупува што може да се користи за зреење, стврднување и сушење сирење за оптимална вентилација и поддршка на производот.Може да се користат пареа или адијабатски навлажнувачи, а вториот користи различни техники за внесување вода во воздухот, предизвикувајќи зголемување на нивоата на релативна влажност (RH) и намалување на температурата на воздухот (сува сијалица) со дисперзија на капки вода или дозволување на водата да испарува од влажна средина.Ова на крајот заштедува потрошувачка на енергија и трошоци.

3. The Pроцес наMзадржувањеМприродатаIвратаHвлажностLрамниште

Воздухот во просторијата често се освежува со воздух однадвор.Обично потопол воздух ќе се засити и ќе предизвика кондензација бидејќи постудениот воздух во просторијата задржува помалку влага од воздухот што доаѓа.За да се избегне ова, релативната влажност во просторијата мора да се измери, а воздухот што доаѓа мора да се контролира и одвлажнува.Имајте предвид дека одвлажнувачите обично вклучуваат вградени сензори за влажност.

4. HвлажностMгаранцијаCхаленги

Околините со висока влажност и потенцијално кондензирање се тешки задачи за мерење во присуство на амонијак, кој ќе комуницира со сензорите за влажност и може да предизвика повлекување на сензорот.Водата треба да тече во и надвор од сензорот, што значи дека и други гасови можат да ја блокираат активната површина.

HENGKO-Сензор за сонда за температура и влажност-DSC-4789

5. HвлажностMгаранцијаSрешенија

Сензорите за влажност може да се борат со насилно висока влажност, а дури и најдобрите капацитивни сензори можат да постигнат само точност од околу +/ -2,0% над 90% RH.Ако сте загрижени за точноста и откривате дека вашите мерења се движат или треба често да ги менувате сензорите, тогаш можеби е време да размислите за користење на отпорни сензори.

Преземање на монтиран на ѕидиндустриски сензор за температура и влажностHT802C како пример, работната температура и влажноста на колото на сензорот се -20℃~80℃ и 0%RH~100%RH, соодветно.Работната температура и влажноста на сондата се -40 ℃ ~ + 125 ℃ и 0% RH-100% RH, соодветно, што може да ги задоволи потребите за мерење на околината со висока влажност.

HENGKO-Portable-dew-point-meter-DSC_793-1(1)

Од 2008 година,ХЕНГКОима положено сертификација за системот за квалитет ISO9001, сертификација од FDA, CE, FCC, ROSH, IP заштита и други меѓународни стандарди.HENGKO обезбедува услуги за прилагодување на температурата и влажноста, вклучувајќи рачен мерач за калибрација на температура и влажност, безжичен рекордер за температура и влажност, предавател на точка на росење, сензор за точка на росење, предавател за температура и влажност, сензор за температура и влажност, сонда за температура и влажност, температура и влажност куќиште на сензорот и други производи и услуги.Доколку е потребно, ве молимеКонтактирајте не!

 

 

https://www.hengko.com/


Време на објавување: Октомври-24-2022 година