6 Видови на паметни индустриски сензори за автоматизација

6 Видови на паметни индустриски сензори за автоматизација

Паметни индустриски сензори

 

Во процесот на развој на индустриската автоматизација, примената на различни сензори е неопходна за да се реализира автоматизација.Развојот на автоматизацијата е развој и примена на различни сензори.Така, овде наведуваме шест различни додатоци за инсталација кои се неопходни во развојот на опремата за индустриска автоматизација.

 

Клучот за паметната индустрија лежи во собирањето податоци и информации.Паметен индустриски сензоре нервниот крај на интелигентната индустрија.Се користи за собирање податоци и обезбедување на основна поддршка за податоци за изградба на паметна индустрија.Во исто време, со брзиот развој на Интернет на нештата, индустријата 4.0, интелигентното производство, барањата за апликации стануваат се повисоки и повисоки.Ерата „Индустриски сензор 4.0“ или индустриски сензори е во подем.Се движи од сензори за индустриски процеси и фабричка автоматизација, од микро контролери и жичени или безжични врски до облак сервери.

 

d247eae1

 

1.) Индустриска автоматизација

За индустриска автоматизација,Паметни сензорини овозможи да ги следиме, анализираме и обработуваме различните промени што се случуваат на индустриските производствени локации,

како што се промените во температурата и влажноста, движењето, притисокот, надморската височина, надворешноста и безбедноста.

Еве ги различните типови на сензори кои најчесто се користат во автоматизацијата:

(1) Сензор за температура

(2)Сензор за влажност

(3) Сензор за притисок

(4) Сензор за ниво на течност

(5) Инфрацрвен сензор

(6) Сензор за близина

(7) Сензори за чад

(8) Оптички сензори

(9) MEMS сензор

(9) Сензор за проток

(9) Сензор за ниво

(10) Сензор за вид

 

 

1. Сензор за температура и влажност

   За време на индустриското производство,Температура и влажност Сензорсе најчесто мерените физички параметри.Сензорот за температура и влажност е уред кој собира информации за температурата и влажноста од околината и ги претвора во одредена вредност.HENGKO HG984 интелигентенколектор за детекција на температура и влажноста предавателот за температура и влажност се најшироко користени во индустриската автоматизација.Инструментот за калибрација на температура и влажност може да мери Фаренхајт и степени Целзиусови, влажност, точка на росење, сува и влажна сијалица податоци, без носење инструмент за точка на росење може да ја измери точката на росење на воздухот за да постигне повеќенаменска машина.Положен CE сертификат, тој е идеален стандарден инструмент за мерење на влажност во областа на чиста соба, научни истражувања, здравствен карантин, споредбен стандард и производствен процес.Има карактеристики на висока прецизност во целиот опсег, силна стабилност, добра конзистентност и брз одговор.

 

DSC_7847

     

Асензор за температура и влажносте интеграција на сензор за температура и сензор за влажност.Како елемент за мерење на температурата, сондата за температура и влажност собира сигнали за температура и влажност и по обработката на колото, ги претвора во тековни сигнали или напонски сигнали линеарно поврзани со температурата и влажноста и ги емитува преку 485 или други интерфејси.

 

2. Сензорот за притисок

Сензор за притисок е уред кој може да го насети сигналот за притисок и да го претвори сигналот за притисок во употреблив излезен електричен сигнал според одреден закон.Сензорите за притисок се користат за следење на цевководи и испраќање предупредувања за истекување или абнормалности до централниот компјутерски систем за да ги предупредат надзорниците дека се потребни одржување и поправки.

 

      Што е сензор за притисок?

Сензорите за притисок, кои понекогаш се нарекуваат претворувачи на притисок, предаватели на притисок или прекинувачи за притисок, се уреди кои го чувствуваат и претвораат притисокот во електричен сигнал.Варијациите на притисокот се претвораат во промени во електричниот излез, што може да се измери.

Принципот на работа зад сензорот за притисок е тоа што го мери притисокот обично на гасови или течности.Притисокот е израз на силата потребна за да се запре ширењето на течноста и обично се наведува во однос на силата по единица површина.

Постојат неколку видови сензори за притисок и тие можат да се класифицираат на различни начини, на пример, според типот на притисок што го мерат, според типот на технологијата што ја користат или според видот на излезниот сигнал што го даваат.Еве неколку вообичаени типови:

1. Сензор за апсолутен притисок:

Овие сензори го мерат притисокот во однос на совршениот вакуум (нулта референтна точка).Тие се користат во различни апликации, вклучително и следење на атмосферскиот притисок и сензори за надморска височина.

2. Сензор за притисок на манометар:Тие го мерат притисокот во однос на атмосферскиот притисок на околината.Тие често се користат во индустриски процесни системи и апликации за напојување со течност.

3. Сензор за диференцијален притисок:Овие сензори ја мерат разликата во притисокот помеѓу две точки во системот.Овој тип на сензор често се користи во апликациите за мерење на проток и ниво.

4. Запечатен сензор за притисок:Тие го мерат притисокот во однос на затворениот референтен притисок.Тие обично се користат во системите за ладење и климатизација.

 

Исто така, постојат различни технологии кои се користат во сензорите за притисок, вклучувајќи:

5. Пиезорезистивни сензори за притисок:Најчестиот тип, овие сензори го менуваат отпорот кога се применува притисок.Промената на отпорот се мери и се претвора во електричен сигнал.

6. Капацитивни сензори за притисок:Овие сензори користат дијафрагма и шуплина на притисок за да создадат променлив кондензатор за откривање на напрегање поради притисок.

Промените во притисокот ја менуваат капацитивноста, која се претвора во електричен сигнал.

7. Оптички сензори за притисок:Овие сензори го мерат променливиот интензитет на светлината поради промената на притисокот.Тие нудат висока чувствителност и имунитет на електромагнетни пречки.

8. Сензори за притисок со резонантна фреквенција:Овие сензори детектираат промени во резонантната фреквенција за мерење на притисокот.Тие се познати по високата прецизност и стабилност во широк температурен опсег.

9. Пиезоелектрични сензори за притисок:Овие сензори генерираат електричен полнеж како одговор на притисокот.Тие обично се користат за мерење на настани на динамички притисок.

Избраниот тип на сензор за притисок зависи од барањата на конкретната апликација, вклучувајќи го типот и опсегот на притисок, потребната точност, работната температура и многу повеќе.

 

3 .Сензори за близина:

Овие сензори се користат за откривање на присуство или отсуство на предмети без никаков физички контакт.Тие работат на принципот на електромагнетни полиња, светлина или звук (ултразвук).Постојат неколку видови на сензори за близина, вклучувајќи индуктивни, капацитивни, фотоелектрични и ултразвучни сензори за близина.

 

4.Инфрацрвен сензор

Инфрацрвен сензор е еден вид инфрацрвена опрема за обработка на податоци.Секоја супстанција може да зрачи инфрацрвена светлина на одредена температура (над апсолутна нула).Примена на инфрацрвен сензор: Инфрацрвениот сензор е широко користен во медицината, војската, вселенската технологија, инженерството за животна средина и други области.Инфрацрвените сензори интегрирани со индустриски решенија за IOT се користат и во други индустрии.

 

5. Сензор за SMOG

Сензорот за смог може да открие пожар или големо количество смог произведен во процесот на производство и навреме да испрати алармен сигнал.Детекторот е контролиран од микрокомпјутер со еден чип, кој може интелигентно да го процени смогот произведен од пожар и да даде аларм.Сензорот за чад е незаменлив сензор во запалива и експлозивна индустриска производна средина.Кога сензорите за смог се интегрирани со решение за IoT, дури и најмало истекување на гас или помал пожар може да се пријави до релевантниот тим, спречувајќи голема катастрофа.Апликации за сензор за чад: широко користен во HVAC, следење на градилиштето и индустриски единици со голема можност за пожар и истекување на гас.

 

6. MEMS сензор

Mems Sensor е нов тип на сензор произведен со употреба на микроелектроника и технологија за микромашина.Во споредба со традиционалните сензори, тој има карактеристики на мала големина, мала потрошувачка на енергија и висока доверливост и е погоден за масовно производство.Како клучна компонента за добивање информации, MEMS сензорите играат голема улога во минијатуризацијата на различни уреди за сензори.Тие се користени во вселенски сателити, лансери, вселенска опрема, авиони, разни возила, како и специјални полиња за медицинска и потрошувачка електроника.Индустрискиот интернет донесе огромен пазар за развој на сензори, индустрискиот интернет и развојот на сензорите може да се каже дека се надополнуваат еден со друг.

 

За HENGKO, ние професионално производство и снабдување различнииндустриски сензор за температура и влажности решение, па ако имате какви било прашања за нашиот сензор за влажност

Ве молиме слободно контактирајте не преку е-поштаka@hengko.comза детали и цена.ќе испратиме назад во рок од 24 часа.

 

 

 

https://www.hengko.com/

 


Време на објавување: Мар-16-2022 година